Azonosító szám: 07214009 és 07214016 (PK)
A régi OKJ-s rendszerben elérhető szőlész-borász szakképesítés két részre lett bontva. Mindkét képzés elvégezhető külön-külön is. Információért hívjon bennünket vagy kérjen visszahívást!
A borászképzés az élelmiszeripar ágazathoz tartozó szakmai képzés, amely tanúsítvány megszerzésével, majd ennek alapján akkreditált vizsgaközpontban megszerzett szakképesítés megszerzésével zárul. A borászat Magyarországon az egyik legősibb és legjobban megbecsült tevékenység. A borász ismeretei kiterjednek a szőlő szüretre, a szőlőfajták feldolgozására, a borkészítés műveleteire és a bor értékesítésére. A jó minőségű bor előállítása nagyon összetett ismereteket igénylő munka. A borászatok Magyarországon sokszor családi környezetben működnek, ahol a szőlész-borász szakma tradíció. A jó borász szakember tudása a borászatokban nagy kincs.
A vincellér a szőlőnövény ápolásához a szőlőültetvény kezeléséhez értő, a szaktechnológia alkalmazásában jártas szakember. Megtervezi és elvégzi, elvégezteti a szőlőültetvény fito-technológiai és agro-technológiai munkáit, feladatait. Szőlőoltványt készít, ismeri a szőlőiskolák működését. Szőlőültetvényt tervez, szőlőt telepít. Kezeli és működteti a szőlőültetvényhez tartozó kisgépeket és berendezéseket. Növényvédelmi tervet készít, növényvédelmet végez. Figyelemmel kíséri a szőlő érési folyamatait, szüreti tervet készít. A szaktechnológia során szükséges alapvető laboratóriumi alapvizsgálatokat elvégezi, méréseinek eredményét értelmezni képes, a szükséges technológiai lépéseket mérési eredményei alapján megtervezi, végrehajtja. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai és technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával, a jó termelési gyakorlat (GMP) szemléletével végzi.
A két végzettség birtokában képes lesz:
- a szőlőtermesztés alapfázisait elvégezni (metszés, zöldmunka, érés folyamatának ellenőrzése),
- a szüretet előkészíteni,
- a feldolgozást megszervezni,
- a bor erjesztését elvégezni,
- az újbort kezelni, javítani, készre kezelni,
- a palackozást megoldani,
- a speciális borkészítményeket előállítani,
- laboratóriumi minőségbiztosítást végezni,
- rendelkezni a szakmai feladatokhoz szükséges gépészeti ismeretekkel,
- elvégezni a szakmai adminisztrációt,
- betartani a környezet- és munkavédelmi előírásokat,
- rendelkezni a bor forgalmazásához, a borturizmushoz és a bormarketing végzéséhez szükséges alapismeretekkel,
- birtokában lenni egyéb italkészítési ismereteknek,
- szőlő metszésének teljes technológiáját ismerni,
- végrehajtani a szőlő telepítésének és pótlásának gyakorlatát,
- a biogazdálkodás fő területeit átlátni,
- biomassza előállításának alapjait ismerni,
- elvégezni a termesztéshez szükséges laboratóriumi vizsgálatokat.
nem szükséges
600 óra, mely mértéke előzetes tudásméréssel csökkenhet.
nem szükséges
E/2020/000365
A képzés számonkéréssel zárul, ami a képzés végén kerül megtartásra.
A számonkérés sikeres teljesítése esetén Tanúsítványt állítunk ki.
Tanúsítványok
A képesítő vagy szakmai vizsgát akkreditált, független vizsgaközpont biztosítja, szervezi meg.
A vizsgára történő jelentkezésben segítünk, a vizsga díját közvetlenül a vizsgaközpontnak kell fizetni, mely mértéke vizsgaközponttól függően eltérő lehet.
A jelentkezés után emailben megkapod tőlünk a teljes beiratkozási dokumentációt és egy listát a beküldendő dokumentumaidról.
Természetesen tud akár 2-3 részletben is fizetni.
Az ár tartalmazza az előzetes tudásmérés, az oktatások és a záró számonkérés díját is.
Image by wirestock on Freepik