Gépkezelő jogosítvány

Azonosító szám: 10044

Gépkezelő

Keresse kollégánkat vagy kérjen visszahívást!
Következő vizsga
20. csoport 2024. június 15. 
21. csoport 2024. július 15.

A csoportokat létszámtól függően havonta indítjuk.

A jogszabályi változásoknak köszönhetően már 1 lépcsőben megszerezhető a jogosítvány! Már nem kell hozzá bizonyítvány.

!! IDŐTAKARÉKOS és KÖLTSÉGHATÉKONY !!

Bővebb tájékoztatásért és kattintson ide.

A Díjtáblázatért kattinson ide.

Letölthető jelentkezési lapért kattintson ide.

Igényelhető kategóriák megtalálhatók itt.

A szaktanfolyam célja, hogy a résztvevők olyan szakemberré váljanak, aki alkalmas a jogosítványba bejegyzett gépcsoportba tartozó géptípusokkal - bármely gazdasági ágazatban - gépkezelői tevékenység szakszerű, biztonságos ellátására, rendelkezzenek az adott gépcsoporttal kapcsolatos legjellemzőbb munkakörök, foglalkozások betöltéséhez szükséges kompetenciákkal. a képzés eredményeként képes legyen a munkakört megfelelő üzembiztonsággal, szakszerűen, a munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi előírások betartása mellett a legmagasabb színvonalon ,önállóan ellátni. 

Új jogszabály: 54/2021. (XI. 5.) ITM rendelet

Háttérszabályozás: 47/1999. (VIII. 4.) GM rendelet Emelőgép Biztonsági Szabályzat kiadásáról

Emelőgépkezelőknek ajánljuk a Teherkötöző képzést, amely megléte elengedhetetlen a biztonságos munkavégzéshez. A Teherkötöző tanúsítvány megszerzése is rendelethez kötött: 47/1999. (VIII. 4.) GM rendelet Emelőgép Biztonsági Szabályzat kiadásáról

A képzés megkezdésének feltételei

- betöltött 18. életév

- foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat

 

Szakmai előképzettség

nem szükséges

A képzés időtartama

30 óra

Szakmai gyakorlat területe és időtartama

nem szükséges

Engedélyszám

E/2020/000365

B/2020/001573

KAV azonosító: 9970

Befizetési módok
  • személyesen beiratkozáskor készpénzben
  • személyesen beiratkozáskor bankkártyával
  • Fizetési Kapu 22222222-35076935
A képzés zárása

A képzés hatósági vizsgával zárul.

A képzés elvégzéséről szóló igazolás megnevezése

54/2021. (XI. 5.) ITM rendelet szerinti jogosítvány

Gyakori kérdések

A közúti áruszállítást végző járművek megrakásához vagy a folyamat előkészítéséhez használt, anyagmozgató emelő- és rakodógép csak előírt engedély birtokában kezelhető. A Nemzeti Közlekedési Hatóság által lefolytatott gép-kezelői vizsgák négy fő gépcsoportba tartoznak.

  1. Földmunkagépek
  2. Anyagmozgató- és speciális szállítógépek
  3. Emelő- és rakodógépek
  4. Közműépítés és üzemeltetés, mélyépítés, út-, alagút-, hídépítési gép, fenn-tartó és kárelhárító gépcsoportok

A 47/1999. (VIII. 4.) GM rendelet (Emelőgép Biztonsági Szabályzat) kimondja, hogy 2021.12.05-től “Emelőgépet önállóan az a személy kezelhet, aki rendelkezik az emelőgép kezeléséhez szükséges gépkezelői jogosítvánnyal.

A vizsgázók a gépkezelői tanfolyamokat szervező gazdasági társaságok-nál végezhetik el a megfelelő képzést, amely hatósági vizsgával zárul. Ezt megelőzően elsőfokú munkaköri orvosi alkalmassági vizsgálaton kell részt venniük, amellyel igazolhatják, hogy nincs egészségügyileg kizáró oka a munkavégzésnek és a képesítés megszerzésének. Az orvosi alkalmasság a 40 évnél fiatalabbaknak maximum 3 évre, a 40 és 50 év közöttiek 2 évre, míg az 50 év felettieknek 1 évre adható meg, amely újabb orvosi igazolással hosszabbítható meg.

A hatósági gépkezelő igazolvány egy papíralapú kiskönyv, amelynek előállításához fontos a személyi adatok pontos megadása a képzőszervnél, valamint a szabványos (2,5 x 3,5 cm), két darab igazolványkép leadása.

A 2009. december 1. előtt kiállított építőgépkezelő igazolványok pótlá-sa és meghosszabbítása a kiadó szervezettől kérhető, míg az ezt követő években szerzett dokumentumok a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál 3300 forintos eljárási díj befizetése ellenében igényelhetőek.

Az OKJ-s bizonyítvánnyal rendelkezők felmentést kapnak a hatósági szóbeli vizsgák alól.

A 47/1999. (VIII. 4.) GM rendelet előírja, hogy gépet csak az kezelhet, aki a gépcsoportnak megfelelő jogosítvánnyal rendelkezik

Fontos módosítás, hogy az Emelőgép Biztonsági Szabályzat kiadásáról szóló 47/1999. (VIII. 4.) GM rendelet Melléklet I. Fejezet 5. alcím 5.1. pont harmadik francia bekezdésében a „kezelésére államilag elismert szakképesítéssel és a helyváltoztatásra is képes emelőgép esetében – ha azt maga vezeti – az ahhoz szükséges vezetői engedéllyel” szövegrész helyébe a „kezeléséhez szükséges gépkezelői jogosítvánnyal” szöveg lép.

A 2009. év előtt kiállított „régi sárgaszínű gépkezelői jogosítványok nem érvényesek. Az Építő gépkezelői jogosítványok érvényessége 2016. június 30-án lejárt.  Ezt követően már új típusú Gépkezelői jogosítványt kell szerezniük azoknak is, akik akár 20-30 éve kezelik ezeket a gépeket.

A 2022.02.05 előtt kiállított „A” jelű  gépkezelő jogosítványok továbbra is érvényesek azon gépcsoportokra, melyekre a korábbi vizsgán jogosultságot szerzett. Új gépcsoportokra vonatkozó vizsga esetén ezeket a jogosultságokat az új bejegyzésekkel együtt egy új „B” jelű jogosítványba vezetik át. Valamint minden új , korábbi jogosítvánnyal nem rendelkező vizsgázó is B” jelű jogosítványt kap.

Nem szükséges, az továbbra is használható.

Függ a gépcsoporti igénytől és a felmentésektől, az alapképzés elméleti oktatása 3 x 8 tanóra, a gyakorlati oktatások ideje eltérő 2-9 tanóra/gépcsoport.

A Képzési Program megtekintéséhez szükséges kód a Megjegyzés-ben található.
Gépkezelő jogosítvány
125 000 Ft

Az ár tartalmazza az oktatások és a vizsgák díjait is. Nem tartalmazza az orvosi alkalmassági vizsgálat és a jogosítvány díját.