Idősgondozó, otthonápoló

Azonosító szám: nincs

Egészségügy

Keresse kollégánkat vagy kérjen visszahívást!
Induló tanfolyamok
3. csoport 2024. január  15.
4. csoport 2024. március 14.

 

Előfordulhat, hogy egy szerettünk, családtagunk már nem képes ellátni saját magát –életkorból adódó kihívások miatt - ezért mindenképpen segítségre van szüksége a hétköznapi élete során. Ilyen esetben gyakran azzal szembesülhetünk, hogy az érintett nem akar kiszakadni a megszokott környezetéből, szeretne otthonában maradni. Ez esetben egy ápoló vagy gondozó segítheti őt mindennapi tevékenységében: öltözködésében, étkezésében, gyógyszerszedésében, tisztálkodásában, a háztartási munkák elvégzésében.

A képzés célja:

Segítségnyújtás és útmutatás azok számára, akik szeretnének idősek gondozásával, ápolásával – intézményben, vagy azon kívül (otthon az idős családtagjaikról gondoskodva) – hatékonyan, professzionálisan és felelősségteljesen foglalkozni.

Célunk, hogy a saját otthonukban élő gondozottak is biztonságban érezhessék magukat, amennyiben nincs szükség orvosi ellátásra, csupán a hétköznapi élet nehézségeivel szembeni támogatásra.

 Az idősgondozó kurzus elvégzésével a mindennapi életvitelükben akadályozott emberek részére nyújthatunk segítséget. Igényeikhez és szükségleteikhez igazodva támogathatjuk őket, hiszen a képzés során elsajátíthatjuk az idősgondozás protokollját, a gondozáshoz tartozó ápolási és háztartásvezetési feladatokat. Képesek leszünk felmérni a fogyatékkal élők és idős emberek sajátos szükségleteit, ezekhez személyre szabottan foglalkozásokat tervezni és kivitelezni, valamint segíteni a mindennapi életvitel biztosításában, a háztartásvitelben a mozgásban és az élhető mindennapokban.

A képzés megkezdésének feltételei

- alapfokú iskolai végzettség

- foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vélemény

A képzés időtartama

128 óra

Engedélyszám

B/2020/001573

Befizetési módok
  • személyesen beiratkozáskor készpénzben
  • személyesen beiratkozáskor bankkártyával
  • Fizetési Kapu 22222222-35076935
A képzés elvégzéséről szóló igazolás megnevezése

A sikeres vizsgát követően Idősgondozó tanúsítványt állítunk ki a résztvevőinknek, melyet az alapértelmezett magyar nyelven kívül további három nyelven is igényelhetnek.

Megjegyzés

Az oktatás módja: online oktatás, interaktív előadások formájában.

A képzés ideje alatt felkészülést támogató jegyzeteket, tananyagokat és gyakorló kérdéseket küldünk a résztvevőknek.

A képzés, az előirt 128 óra befejezésével online házi vizsgával zárul (+ 2 óra), melyre az utolsó héten felkészítjük a résztvevőket.

A vizsga tesztjellegű: 20 kérdés 52 %-ára kell helyes választ adni, 45 perc időtartam alatt.

Gyakori kérdések

Fizikai alkalmasság: jó mozgáskoordináció és kézügyesség, jó látás, hallás és szaglás.

Pszichikai alkalmassági feltételek: felelősségtudat, mentális egészség, önuralom, tolerancia, türelem és stressztűrés

Ezen kívül elengedhetetlen még a tanulási hajlandóság, a gyors reakcióképesség, a jó kommunikációs készség és az átlagon felüli szervezési és tervezési képesség.

A munkaköre eléggé összetett. Szociális intézményekben vagy otthoni körülmények között gondozza és ápolja az egészségügyi állapotuk vagy életkoruk miatt rászorulókat. A napi segítségnyújtás (tisztálkodás, öltözködés, étkeztetés, gyógyszer adagolás, vérnyomásmérés, háztartási munkák elvégzése) mellett fontos feladata a mentális gondozás, azaz a szépkorúak testi, lelki és szellemi egészségének megőrzése, illetve annak helyreállítása.

A Képzési Program megtekintéséhez szükséges kód a Megjegyzés-ben található.