Idősgondozó, otthonápoló

Azonosító szám: nincs

Egészségügy

Keresse kollégánkat vagy kérjen visszahívást!
Induló tanfolyamok
3. csoport 2024. április 12.
4. csoport 2024. július 15..

A csoportokat létszámtól függően háromhavonta indítjuk.

Előfordulhat, hogy egy szerettünk, családtagunk már nem képes ellátni saját magát –életkorból adódó kihívások miatt - ezért mindenképpen segítségre van szüksége a hétköznapi élete során. Ilyen esetben gyakran azzal szembesülhetünk, hogy az érintett nem akar kiszakadni a megszokott környezetéből, szeretne otthonában maradni. Ez esetben egy ápoló vagy gondozó segítheti őt mindennapi tevékenységében: öltözködésében, étkezésében, gyógyszerszedésében, tisztálkodásában, a háztartási munkák elvégzésében.

A képzés célja:

Segítségnyújtás és útmutatás azok számára, akik szeretnének idősek gondozásával, ápolásával – intézményben, vagy azon kívül (otthon az idős családtagjaikról gondoskodva) – hatékonyan, professzionálisan és felelősségteljesen foglalkozni.

Célunk, hogy a saját otthonukban élő gondozottak is biztonságban érezhessék magukat, amennyiben nincs szükség orvosi ellátásra, csupán a hétköznapi élet nehézségeivel szembeni támogatásra.

 Az idősgondozó kurzus elvégzésével a mindennapi életvitelükben akadályozott emberek részére nyújthatunk segítséget. Igényeikhez és szükségleteikhez igazodva támogathatjuk őket, hiszen a képzés során elsajátíthatjuk az idősgondozás protokollját, a gondozáshoz tartozó ápolási és háztartásvezetési feladatokat. Képesek leszünk felmérni a fogyatékkal élők és idős emberek sajátos szükségleteit, ezekhez személyre szabottan foglalkozásokat tervezni és kivitelezni, valamint segíteni a mindennapi életvitel biztosításában, a háztartásvitelben a mozgásban és az élhető mindennapokban.

A képzés megkezdésének feltételei

- alapfokú iskolai végzettség

- foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vélemény

A képzés időtartama

128 óra

Engedélyszám

B/2020/001573

Befizetési módok
  • személyesen beiratkozáskor készpénzben
  • személyesen beiratkozáskor bankkártyával
  • Fizetési Kapu 22222222-35076935
A képzés elvégzéséről szóló igazolás megnevezése

A sikeres vizsgát követően Idősgondozó tanúsítványt állítunk ki a résztvevőinknek, melyet az alapértelmezett magyar nyelven kívül további három nyelven is igényelhetnek.

Megjegyzés

Az oktatás módja: online oktatás, interaktív előadások formájában.

A képzés ideje alatt felkészülést támogató jegyzeteket, tananyagokat és gyakorló kérdéseket küldünk a résztvevőknek.

A képzés, az előirt 128 óra befejezésével online házi vizsgával zárul (+ 2 óra), melyre az utolsó héten felkészítjük a résztvevőket.

A vizsga tesztjellegű: 20 kérdés 52 %-ára kell helyes választ adni, 45 perc időtartam alatt.

Gyakori kérdések

Fizikai alkalmasság: jó mozgáskoordináció és kézügyesség, jó látás, hallás és szaglás.

Pszichikai alkalmassági feltételek: felelősségtudat, mentális egészség, önuralom, tolerancia, türelem és stressztűrés

Ezen kívül elengedhetetlen még a tanulási hajlandóság, a gyors reakcióképesség, a jó kommunikációs készség és az átlagon felüli szervezési és tervezési képesség.

A munkaköre eléggé összetett. Szociális intézményekben vagy otthoni körülmények között gondozza és ápolja az egészségügyi állapotuk vagy életkoruk miatt rászorulókat. A napi segítségnyújtás (tisztálkodás, öltözködés, étkeztetés, gyógyszer adagolás, vérnyomásmérés, háztartási munkák elvégzése) mellett fontos feladata a mentális gondozás, azaz a szépkorúak testi, lelki és szellemi egészségének megőrzése, illetve annak helyreállítása.

A Képzési Program megtekintéséhez szükséges kód a Megjegyzés-ben található.