Ipari olaj- és gáztüzelő-berendezés kezelő

Azonosító szám: 07133003 (Programkövetelmény)

Gépészet

Keresse kollégánkat vagy kérjen visszahívást!
Induló képzések
7. csoport 2024. június 15.
8. csoport 2024. július 15.

A csoportokat létszámtól függően havonta indítjuk.

Mit kell tudni a képzésről:

Az ipari olaj- és gáztüzelő-berendezés kezelő szakember ipari hőtechnikai rendszerek: kazánok, ipari kemencék, szárítók, gőzfűtésű hőcserélők fűtőolajjal vagy gázzal fűtött tüzelő berendezéseinek kezelésére jogosult. A bizonyítvánnyal a kezedben alkalmas leszel a fent említett berendezéseket beindítására, folyamatos üzemben tartására, szakszerű leállítására, valamit gazdaságos és biztonságos üzemeltetésére. A gyakorlati tevékenységek mellett megtanulod hogyan kell vezetni az üzemviteli dokumentumokat úgy mint üzemi napló, anyag- és eszközvételezési tömbök és űrlapok. Mindemellett az informatikai tudásod is fejlesztjük, hogy képes legyél a folyamatirányított, automata rendszerek működtetésére, a digitális üzemeltetési naplózás végrehajtására.

A jogi háttérre is kitérve mindenképp nézz utána a 21/2010 (V.14) NFGM rendeletnek, valamint a 16/2018. (IX. 11.) ITM rendeletnek, hiszen ezek adják a jogi keretét a munkavégzésednek.

A képzés megkezdésének feltételei

alapfokú iskolai végzettség

foglalkozásegészségügyi alkalmassági vizsgálat

Szakmai előképzettség

nem szükséges

A képzés időtartama

80 óra / 1 hónap

Szakmai gyakorlat területe és időtartama

nem szükséges

Engedélyszám

E/2020/000365

Befizetési módok
 • személyesen beiratkozáskor készpénzben
 • személyesen beiratkozáskor bankkártyával
 • Fizetési Kapu 22222222-35076935
A képzés zárása

A képzés számonkéréssel zárul, ami a képzés végén kerül megtartásra. 

A számonkérés sikeres teljesítése esetén Tanúsítványt állítunk ki.

A képzés elvégzéséről szóló igazolás megnevezése

Tanúsítvány, mely kiadásának feltétele a záróvizsgán "Megfelelt" minősítés megszerzése.

Megjegyzés

A képesítő vagy szakmai vizsgát akkreditált, független vizsgaközpont biztosítja, szervezi meg.

A vizsgára történő jelentkezésben segítünk, a vizsga díját közvetlenül a vizsgaközpontnak kell fizetni, mely mértéke vizsgaközponttól függően eltérő lehet.

Gyakori kérdések

Nem!

Az ipari olaj- és gáztüzelő-berendezés kezelő szakképesítés nem jogosít nyomástartó berendezés, nyomástartó edény kezelésére.

Csak a gyakorlati oktatásra.

A fűtőüzembe való belépéshez munkavédelmi bakancsra, valamit kobakra lesz szükséged. De ne aggódj, ha nem rendelkezel fejvédővel, ezt biztosítani tudjuk számodra!

A bizonyítvány birtokában önállóan jogosult leszel hőtechnikai rendszerek: kazánok, ipari kemencék, szárítók, gőzfűtésű hőcserélők fűtőolajjal vagy gázzal fűtött tüzelő berendezéseinek kezelésére. (Akár krematóriumi berendezések kezelésére is.)

Az oktatásszervező az oktatóval együttműködve mindent megtesz, hogy a résztvevők a lehető legegyszerűbben és leghatékonyabban el tudják sajátítani az ismeretanyagot. Természetesen ehhez Te is kellesz, hiszen a rendelkezésre bocsátott ismeretanyagot neked kell megtanulnod, de az a tapasztalat, hogy aki az órákon figyelmesen részt vesz, illetve megfelelő mennyiségű időt szán a tananyagok, és segédanyagok tanulmányozására, annak nincs mitől félni!

Nincsenek!

A képzési díj magába foglalja a gyakorlati és elméleti oktatásokat, a jegyzetet, a tárhely elérhetőségét, ahol a tananyagokat találod. Valamint a záró számonkérés és a Tanúsítvány kiállítást is.

Az elméleti rész teljes egészében online oktatás keretében valósul meg, hétköznap délutánonként (17:00-21:00), illetve 1-1 alkalommal szombaton. Az előadások interaktív formában, skypon zajlanak, visszanézhetőek.

A gyakorlati oktatás kiscsoportos formában Budapesten (igény esetén vidéki helyszínen is megoldható) kerül lebonyolításra.

Ipari olaj- és gáztüzelő-berendezés kezelőre lehet szüksége minden olyan cégnek, amely tevékenységének 290 kW és azt meghaladó teljesítményű olaj és gáztüzelő berendezések, meleg vizes fűtési rendszerek, kemencék, mezőgazdasági szárítók üzemben tartása és működtetése is a része.

Nem, a mezőgazdasági terményszárítók többsége is kezelhető ezzel a végzettséggel.

Igen, jelen képzésre 5 évente kötelező továbbképzést ír elő a 16/2018. (IX. 11.) ITM rendelet (a műszaki-biztonsági szempontból jelentős munkakörök betöltéséhez szükséges szakmai képesítésről és gyakorlatról, valamint az ilyen munkakörben foglalkoztatottak időszakos továbbképzésével kapcsolatos szabályokról)

FEOR 8323 Kazángépkezelő 

Beállítja, kezeli és felügyeli a különféle tüzelőanyagokkal (olaj, szén, gáz) működő, kézi vagy automatikus üzemű kazánokat, tüzelőberendezéseket.

Feladatai:

 1. a különböző halmazállapotú tüzelőanyagok (lignit, barnaszén, kőszén, koksz, olajszármazékok, gázok stb.) tárolására és tüzeléstechnikai felhasználására vonatkozó szabályok betartása;
 2. a kazánok kezeléséről szóló biztonsági előírások követése;
 3. a biztonsági szerelvények (vízállásmutató, nyomásmérő, biztonsági szelep) ellenőrzése;
 4. a rendszerben lévő víz, illetve gőz mennyiségének megfelelő szinten tartása (szelepek nyitása, zárása);
 5. a tűztérbe jutó tüzelőanyag mennyiségének szabályozása;
 6. a kazán segédberendezéseinek (vízlágyító, gáztalanító stb.) kezelése;
 7. gőzgépek, kazánok és kisegítő berendezések, pl. szivattyúk, kompresszorok és légkondicionáló berendezések üzemeltetése, tisztítása és kenése, hogy gőzt és villamos áramot tudjanak szolgáltatni épületeknek vagy pneumatikus eszközöknek;
 8. a műszerek által mért értékek elemzése és rögzítése, hibakeresés és kisebb javítások elvégzése a berendezések vagy a rendszer megfelelő működése érdekében;
 9. a berendezések teljesítményének figyelése és felügyelete a hatékony működés biztosítása érdekében, a kazánban lévő víz, vegyszerek és üzemanyag szükséges szintjének biztosítása;
 10. széntüzelésű kazánok fűtése kézzel vagy kazánfűtőkkel, gáz- vagy olajtüzelésű kazánok fűtése.

Jellemző munkakörök:

 • Fűtő, üvegkemence
 • Ipari gáz- és olajtüzelőberendezés-kezelő
 • Kazán segédberendezés kezelője
 • Kazánsegédgépész

Néhány kapcsolódó, de máshová sorolt foglalkozás:

Igen, a korábbi végzettségek megfeleltethetőek a mostani rendszerben.

Ez nagyon fontos: a bizonyítvány és a továbbképzési igazolás együtt érvényes. Mindkét dokumentumot fel kell mutatni egy esetleges ellenőrzésen.

A Képzési Program megtekintéséhez szükséges kód a Megjegyzés-ben található.
Ipari olaj- és gáztüzelő-berendezés kezelő
115 000 Ft

Az ár tartalmazza az előzetes tudásmérés, az oktatások és a záró számonkérés díját is.