Tűzvédelmi előadó

Azonosító szám: 10324017 (Programkövetelmény)

Rendészet és közszolgálat

Keresse kollégánkat vagy kérjen visszahívást!
Induló képzések
21. csoport 2024. július 15.
22 csoport 2024. október 15.

A csoportokat létszámtól függően háromhavonta indítjuk.

A képesítési követelményt előíró jogszabály: a hivatásos katasztrófavédelmi szerveknél, az önkormányzati és létesítményi tűzoltóságoknál, az önkéntes tűzoltó egyesületeknél, valamint az ez irányú szakágazatokban foglalkoztatottak szakmai képesítési követelményeiről és szakmai képzéseiről szóló 9/2015. (III.25.) BM rendelet.

A tűzvédelmi előadó foglalkoztatásra irányuló jogviszonyban vagy szolgáltatóként tűzvédelemmel kapcsolatos szakmai feladatokat lát el azoknál a gazdálkodó szervezeteknél, létesítményeknél, amelyekre a vonatkozó jogszabály legfeljebb középszintű tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező személy foglalkoztatását, illetve megbízását írja elő. Feladatai körében szakmailag előkészíti a tűzvédelemmel kapcsolatos, akár fejlesztésre irányuló, vezetői döntéseket és részt vesz azok végrehajtásának ellenőrzésében. A tűzvédelmi használati szabályokkal teljes mértékben tisztában van, a létesítés alapvető szabályait ismeri. Intézkedik a gazdálkodó szervezet, létesítmény tűzvédelmi helyzetének rendezéséről, szabályozásáról, tűzvédelmi dokumentumainak elkészítéséről és helyes kezeléséről papír alapon vagy elektronikus formában, a tűzvédelmi oktatással és szakvizsgával kapcsolatos feladatok ellátásával kapcsolatosan, a tűzvédelmi jogi és szakmai szabályok betartatásáról, valamint a hiányosságok megszüntetéséről. Tűzvédelmi oktatást tart, szervez. Tűzvédelmi gyakorlatokat tervez és értékel. Kapcsolatot tart az illetékes hatósággal. Szakkérdésekben a munkavállalókkal, valamint a külső partnerekkel kommunikál. Munkáját részben önállóan, részben vezetői iránymutatás mellett, valamint a hatósággal és a szolgáltatókkal együttműködve látja el. Tűz esetén intézkedik a gazdálkodó szervezet tűzjelzéssel, tűzoltással, mentéssel, valamint a tűzvizsgálattal kapcsolatos kötelezettségeinek, feladatainak jogszerű és szakszerű teljesítése érdekében.

A tűzvédelmi szakmai képesítési követelményekről szóló jogszabály meghatározza azokat a feltételeket, amelyek figyelembevételével tűzvédelmi szakembert kell bevonni egy adott létesítmény tűzvédelmének biztosítása érdekében. Tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező személyt kell alkalmazni vagy megbízni többek között – a feltételeknek megfelelő – óvodáknak, általános iskoláknak, művelődési házaknak, színházaknak, szállodáknak, irodaházaknak, egészségügyi létesítményeknek, idős otthonoknak, áruházaknak, raktáraknak, bizonyos ipari és mezőgazdasági tevékenységet végző szervezeteknek is. Tűzvédelmi szabályzat készítésének kötelezettségét a tűzvédelemről szóló törvény írja elő, melyet legalább középszintű tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező személy készíthet, módosíthat. A középszintű tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező személyek számára elérhetővé válik a felsőszintű tűzvédelmi szakképesítést nyújtó tűzvédelmi főelőadó képzésen való részvétel is, amely hozzájárul a társadalmi szempontból szintén fontos felsőbb szintű szakemberek rendelkezésre állásához.

A képzés megkezdésének feltételei

érettségi végzettség

 

Szakmai előképzettség

nem szükséges

Egészségügyi alkalmassági követelmény

nem szükséges

A képzés időtartama

250 óra

Szakmai gyakorlat területe és időtartama

nem szükséges

Engedélyszám

E/2020/000365

Befizetési módok
  • személyesen beiratkozáskor készpénzben
  • személyesen beiratkozáskor bankkártyával
  • Fizetési Kapu 22222222-35076935
A képzés zárása

A képzés számonkéréssel zárul, ami a képzés végén kerül megtartásra. 

A számonkérés sikeres teljesítése esetén Tanúsítványt állítunk ki.


 

A képzés elvégzéséről szóló igazolás megnevezése

Tanúsítvány

Megjegyzés

A képesítő vagy szakmai vizsgát akkreditált, független vizsgaközpont biztosítja, szervezi meg.

A vizsgára történő jelentkezésben segítünk, a vizsga díját közvetlenül a vizsgaközpontnak kell fizetni, mely mértéke vizsgaközponttól függően eltérő lehet.

Képzési program megtekintéséhez szükséges kód: 3594

Gyakori kérdések

a képzés utolsó napján záróvizsgát kell teljesítened, mely feladatsort a képesítő vizsga mintájára állítottunk össze. A képzést lezáró vizsga sikeres teljesítését követően kiállítjuk számodra a Tanúsítványt, mely bemutatásával tudsz jelentkezni a Katasztrófavédelmi Vizsgaközpont által meghirdetett képesítő vizsgaidőpontok valamelyikére.

Nem. A képzés sikeres teljesítésének nem feltétele szakmai gyakorlat letöltése.

Igen. Ahhoz, hogy tűzvédelmi előadó szakképesítést szerezz, mély barátságot kell kiépítened az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII.5.) számú BM rendelettel és a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek rendelkezéseivel, melyeket megtalálhatsz a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság oldalán.

Mindazoknak

  • akiket érdekel a tűzvédelmi feladatok megismerése,
  • akik szívesen hoznak tűzvédelemmel kapcsolatos, fejlesztésre irányuló vezetői döntéseket, valamint
  • azoknak, akik szeretnék megismerni a tűzvédelmi használati szabályokat, illetve a létesítés alapvető szabályait. 

Nem sok szakma válságálló, de biztonsági szakemberekre mindig szükség lesz, sőt a robotizálás térhódítása miatt a jövőben még inkább, mint valaha. Tűzvédelmi előadónak lenni felelősségteljes elhivatottság, hiszen ő az, aki előkészíti a tűzvédelemmel kapcsolatos vezetői döntéseket és részt vesz azok végrehajtásának ellenőrzésében. Emellett a munkavállalók számára tűzvédelmi oktatást tart, tűzvédelmi gyakorlatot szervez és értékel. A munkáját vezetői iránymutatás mellett, részben önállóan, de a hatósággal együttműködve látja el.  

A képzés díját befizetheted az ügyfélszolgálatunkon Budaörsön készpénzben vagy bankkártyával, vagy teljesítheted banki átutalással.

A Képzési Program megtekintéséhez szükséges kód a Megjegyzés-ben található.
Tűzvédelmi előadó
158 000 Ft

Az ár tartalmazza az előzetes tudásmérés, az oktatások és a záró számonkérés díját is.